Extended View – Gerco de Ruijter

Op 12 december is geopend in Galerie Van Kranendonk een bijzondere expositie “Extended View” van de fotograaf Gerco de Ruijter (geb. 1961 Vianen, woont en werkt in Rotterdam). Bijzonder omdat er bij deze tentoonstelling een nieuw oeuvre boek is verschenen, getiteld “ Almost Nature” . De foto’s op de expositie zijn recent en geven een goed beeld van de veelzijdigheid van deze kunstenaar. Ook zullen er twee korte films van Gerco de Ruijter te zien zijn: Crops en Playground.
Gerco de Ruijter
De wereld vergaat niet. Althans niet in de fotografie van Gerco de Ruijter die als geen andere fotograferende kunstenaar in staat is plekken te vinden op aarde waar vervuiling, vernietiging, verschroeiing, afkaveling, verstikking, uitsterving niet aan de orde is. En gelukkig maar, zijn foto’s geven hoop dat er nog geleefd kan worden op deze aarde, dat er zich nog kilometers in de omtrek ongerepte natuur bevindt, dat er nog gigantische akkers bestaan waar wuivende maiskolven of goudgele halmen golven in de wind, dat er ook natuur bestaat die gecultiveerd is maar toch natuur mag heten, bijna natuur, zoals de boomkwekerijen rond Boskoop in ons land of de grote graancirkels in de US die van sateliethoogte gezien abstracte elementen worden of gaan lijken op iets anders bijv. doorsnedes van dikke bomen of de kruin van een rotonde. De ongereptheid, de onbekendheid van een stuk land laat hij zien in al haar natuurlijke schoonheid. En dat geeft hoop.
Maar er is meer aan de hand. De fotografie is verwarrend. Is dit nu de werkelijkheid of is dit een fotografische realiteit. En dat geeft meteen een van de merkwaardigste aspecten aan de fotografie van Gerco de Ruijter: je ziet natuur maar gelooft het niet. Het blijkt altijd iets anders te zijn. Is het nu wel of geen bos, en dan blijken het struiken.
De letterlijkheid van natuur is van geen belang voor de kunstenaar. Het gaat hem om de structuren, abstracties, geometrische onderlagen van natuurlijke gebieden, zoals er aan een icoon of klassiek schilderij vaak een geometrisch patroon ten grondslag ligt. Een cirkel, een driehoek ,een ruit, een vierkant en alle varianten door elkaar, de constructieve wereld onder de natuur zien te raken, dat wil hij zien vorm te geven in zijn foto’s. En zoals de ligging van Stonehenge duidelijk wordt van hoogte gezien, zo ontwikkelde Gerco eenzelfde wijze door in de hoogte te gaan met zijn camera en de onderliggende aarde loodrecht te fotograferen. Op deze wijze worden vanzelf de patronen zichtbaar. Worden de sporen duidelijk, wordt de opstelling van rijen jonge bomen in aanplant bij de kweker ineens een abstract grid van kleur en textuur, worden de aspergeheuvels bedekt met plastic ineens schilderachtige composities in sfumato sferen waar menig schilder jaloers op kan zijn, zo’n transparantie is bijna niet te schilderen.
Na het fotograferen, dankzij de vlieger die de perfecte hoogte voert voor camera maar zelf ook gecontroleerd wordt – de handbediening ligt in de handen van de kunstenaar – , is het selecteren van de foto allesbepalend. De kunstenaar weet niet wat de vlieger heeft gezien en gefotografeerd. Hij heeft wel een sterk vermoeden, anders zou hij hem niet oplaten boven dit of een ander gebied. Daarbij is de wind essentieel voor zijn foto’s. Niet teveel wind, dat geeft risico’s. Welke andere fotograaf stelt zich zo afhankelijk op van het weer? En welke andere fotograaf stelt zich zo ten dienste van de camera, dat als een eigen createur mobile de foto’s voor de kunstenaar maakt.
Hoezeer Gerco de Ruijter de condities ook vooraf bepaalt, de keuze na het werk van de camera en vlieger geeft aan of een foto mag blijven bestaan. Het kan zijn dat een hele middag werken voor niets is geweest. Te veel wind en schommellingen van de camera, vogels die in de weg zitten of de aarde blijkt van mindere schoonheid en de kwaliteit in structuur en gelaagdheid blijft achterwege.
Het is de ervaring van Gerco de Ruijter die garant staat voor vele verschillende foto’s met autonome kunstkwaliteit. Het boek Almost Nature dat nu is uitgekomen bij de expositie toont dat in de volle breedte aan. Het laat ook zien hoe gevarieerd de natuurlandschappen op onze wereld kunnen zijn. De foto’s stammen uit de jaren van 2003 tot 2015, geven een prachtig oeuvre overzicht van de kunstenaar die hiermee opnieuw zijn faam bevestigt een ongewoon en uniek landschapsfotograaf te zijn.
Ter ere van de verschijning van het ouevre boek: Almost Nature van fotograaf Gerco de Ruijter geven we een foto uit in dezelfde maat als het boek (30×30 cm), in een exclusieve oplage verkrijgbaar van 30 exemplaren voor de prijs van € 425 (incl.btw). Indien u de foto aanschaft krijgt u een gesigneerd exemplaar van het boek erbij cadeau.
Titel: TAG #4 30×30 cm, ed. 1/30 (2014) Archival InkJet print op dbond, voorzien van ophangframe.
Het boek Almost Nature bevat een groot deel van de series foto’s die Gerco de Ruijter maakte in de jaren tussen 2003 en 2015. Teksten in het boek zijn van de hand van schrijver Dirk van Weelden en Kelly Gordon Margolis, curator van het Hirshhorn Museum in Washington DC.
Vormgeving: Yvo Zijlstra / Antenna Men
Aantal pagina’s: 264 / Uitgever: Timmer Art Books / Lecturis
Formaat: 30×30 cm / Prijs: € 39,95
Intekenen kan door middel van het mailen van naam en adres aan vankranendonk@gmail.com. U ontvangt dan een rekening. Na betaling kan het boek en de foto worden opgehaald in de galerie.
Expositie Extended View: 12 December 2015 t/m 18 Februari 2016.
In de pers:
Blog: Grid corrections