Art Rotterdam

Art Rotterdam

We’re happy to be invited for the next Art Rotterdam fair in February 2016! The fair takes place between 10 (opening) – 14 February (last day). We present the photo works of three young artists: Robert Glas, Tom Janssen and Benjamin Li. Our booth number is 22.  The location is again in the monumental old Van Nelle factory.

 

 

 

Robert Glas (geb. 1986) ‘Voor vrij Nederland’.

Nederland wordt internationaal bekritiseerd als het gaat om het tot 18 maanden vastzetten van vreemdelingen in detentiecentra als middel om een ‘vrijwillige’ uitzetting in gang te zetten. Een item dat herhaaldelijk terugkwam in het nieuws. Tot voor kort konden foto’s van de cellen die daarvoor gebruikt worden alleen in de openbaar toegankelijke databank van het Ministerie van Justitie opgevraagd worden. Deze beelden werden door hun staffotograaf geschoten.

Het project ‘Voor vrij Nederland’ van fotograaf/beeldend kunstenaar Robert Glas heeft in samenwerking met advocaat Frans-Willem Verbaas, Amnesty International, de Nederlandse Vereniging van Journalistiek, fotobureau Hollandse Hoogte en Vrij Nederland ervoor gezorgd dat er nu een onafhankelijk alternatief voor deze databank voor handen is. Glas fotografeerde diverse vreemdelingendetentie-centra en dankzij verschillende rechtszaken zijn deze beelden sinds 29 december 2015 zonder inmenging van Justitie beschikbaar. Vrij Nederland publiceerde eerder al een aantal foto’s uit deze reeks.

Over de serie: op het eerste gezicht zie je keurig opgeruimde cellen. Echter, de sporen van de mensen die erin opgesloten hebben gezeten zijn wel zichtbaar als op het beeld wordt ingezoomd. Het zijn krassen van nagels in verf, neus- en handafdrukken op de ramen van mensen die vastzaten zonder een misdaad te hebben begaan.

Benjamin Li (geb. 1985) toont een serie foto’s  die hij maakte voor zijn onderzoek naar de stereotypie van afbeeldingen op advertentiewebsites zoals Marktplaats. Hij componeerde een ruimte waarin hij een item te koop aanbood, en dit item plaatste hij samen met andere artefacten in een opvallende compositie om te zien welke reacties dat opleverde. De vele mails zijn gebundeld in zijn eerste boekje Te Koop, waarin duidelijk wordt hoe dit project functioneert.

 

Tom Janssen (geb. 1988) heeft met de serie Parade een prachtig document gemaakt van de optochten die overal in het land gehouden worden en waarvan er inmiddels vele prijken op de lijst voor nationaal immaterieel erfgoed. Natuurlijk vinden we diverse carnavalsoptochten terug binnen het geheel, maar ook vele bloemencorso’s en andere meer specifieke optochten zoals een wolcorso en een fruitcorso. Deze optochten zijn een serieuze bezigheid voor de locale bevolking, waarbij de sociaal artistieke componenten een belangrijke rol spelen. Vaak zijn het groteske wagens met reusachtige vormen, dieren, stellages etc. In veel gevallen buitenproportioneel in relatie tot de gebouwde omgeving. Ter weerszijde van de optocht zien we toeschouwers die enthousiast meeleven op hun eigen tuinstoelen en onder kleurige parasols.

Met het landschap als decor, de wagens uit de optochten als voorstelling met de daarbij behorende toeschouwers, verheft Tom Janssen deze gebeurtenissen tot een theatraal schouwspel.

Het boek Parade is eind 2015 verschenen en door de kunstenaar zelf uitgegeven. Hierin is een selectie van 60 foto’s opgenomen naast een essay en een fictie verhaal. Vanaf eind maart 2016 is de serie enkele maanden te zien op het Parijse station Gare de l’Est als onderdeel van het fotografiefestival Circulation(s).

Vreemdelingendetentie, isoleercel, locatie Zeist   Vreemdelingendetentie, isoleercel, locatie Zeist

Robert Glas :  Voor vrij Nederland.
Vreemdelingendetentie, locatie Zeist, isoleercel, 2015

 

Tom Janssen - Parade - Art Rotterdam - 08

Tom Janssen: Carnaval Ossenisse #2, 2013

 

TE KOOP - Oranje Design Bank

 
Benjamin Li:  Te Koop – Orange design bank, 2015.