Frédérique van Rijn

Frédérique van Rijn

In de pers:

https://www.groene.nl/artikel/peervormig

http://www.facebook.com/fotoexpositie.nl/posts/1318839571494170

http://www.ellydewaard.nl/blog/?p=25033

http://exhibitionist.nl/tentoonstelling/in-het-spoor-van-lucebert/

 

Expositie :    In het spoor van Lucebert –  fotografie van Frédérique van Rijn

 

Op zaterdag 5 november opende de expositie met nieuwe foto’s van Frédérique van Rijn. De titel van de expositie is “in het spoor van Lucebert”. Frédérique van Rijn heeft een tijdlang in de ateliers gewoond van deze schilder en dichter. Ateliers in Bergen (NH) en Javea (Spanje).

Het verblijf mondde uit in een serie nieuwe foto’s waarbij opvallende of verstopte elementen uit de ateliers van Lucebert uitgangspunt werden voor een foto. Het atelier in Bergen staat er nog net zo bij als toen hij daar de laatste keer het licht uit deed. De kasten met boeken en oude vergeelde tijdschriften, de laden nog vol tekeningen en aquarellen van jaren driftige expressie, de werktafel met puntenslijper en pijptabak, paperclips en papiersnijder, prullaria, paletmes: prikkelende artefacten van een ongewoon dubbeltalent. De muren zijn beschilderd, een reusachtig wand vol vormen en gezichten, beesten en monsters . De muurschildering is nog niet af, maar misschien stapt hij gewoon weer binnen om het af te maken. Zo dichtbij is alles in dit atelier in Bergen.

Met de aanwezigheid van de fotografe kwam het atelier op een andere manier tot leven. Nieuwe geuren nestelden zich in de plooien van de ruimte, kindergehuil het zoete lawaai in de achterkamers, een pruttelend koffiepotje in de keuken.  Frédérique van Rijn, geïnspireerd door de virtuele aanwezigheid van de kunstenaar Lucebert, besloot landschappen uit de omgeving van het atelier te fotograferen met daarin gezet, als een collage, een beeld  of beeltenis vanuit het atelier. Buitenwereld en binnenwereld ineen. Fotografie en schilderkunst ineen. En om de dichter Lucebert niet te vergeten, zocht Remco Campert in het oeuvre van Lucebert naar passende dichtregels om de foto’s  te voorzien van een derde laag, de poëzie.  Hommage aan de schilder, hommage aan de dichter Lucebert.

De fotografie van Frédérique van Rijn kenmerkte zich al eerder door de focus te leggen op de verschijningsvormen van binnenwerelden, interieurs door mensen gemaakt, die in een vaak wat gespannen relatie staan met de omgeving, de buitenwereld.  Met name de foto’s uit Noord Spanje van huizen in verlaten dorpjes in bergachtig gebied, waar de schoonheid van verval en eenzaamheid op schilderachtige wijze door de fotografe in beeld werd gebracht.

De expositie loopt t/m 14 Januari 2017. De galerie is gesloten van 24/12/2016 t/m 5/01/2017.